Stažuotė Lenkijoje

Stažuotė Lenkijoje

Kaišiadorių rajono Rumšiškių Antano Baranausko gimnazijos anglų kalbos mokytoja Dalia Krasauskienė kovo 13–17 dienomis dalyvavo 5 dienų stažuotėje Lenkijoje, Liubline. Trumpąją stažuotę organizavo Nacionalinė švietimo agentūra įgyvendindama projektą „Bendrojo ugdymo mokytojų bendrųjų ir dalykinių kompetencijų tobulinimas”, kodas 09.2.1-09.4.2-ESFA-V-715-02-0001.

Stažuotės metu 10 Lietuvos užsienio kalbų mokytojų lankėsi mokyklose, kuriose stebėjo anglų kalbos pamokas. Mokytojos turėjo galimybę stebėti pamokas I-ajame Stanislovo Stasziciaus licėjuje, profesinėje K.K.Baczynskio mokykloje bei šv. Jadvygos privačioje mokykloje. Mokytojos sužinojo, jog Lenkijoje mokiniai turi galimybę turėti penkias savaitines užsienio kalbos pamokas, ir yra skirstomi pagal jų kalbos lygį į atskiras grupes.

Mokytojos iš Lietuvos taip pat lankėsi Liublino savivaldos mokytojų kvalifikacijos kėlimo centre, kur diskutavo apie Lenkijos ir Lietuvos švietimo sistemas, egzaminus ir pedagogų darbo krūvius. Kultūros, švietimo ir tautinio paveldo centre mokytojos sužinojo apie mokinių, turinčių specialiųjų ugdymosi poreikių, ugdymą Lenkijoje, aptarė įtraukiojo ugdymo perspektyvas, o Liublino miesto švietimo departamente direktorius Mirosław Jarosiński pasakojo apie Liublino mokyklų tinklą, mokyklų perspektyvas, mokinių ugdymo ir mokytojų kvalifikacijos kėlimo aktualijas. Stažuotės dalyviai su švietimo departamento atstovais diskutavo apie dviejų kaimyninių valstybių švietimo sistemų stiprybes, problemas, ateities perspektyvas.

Stažuotės dalyvėms buvo sudaryta galimybė apsilankyti Marijos Kiuri-Sklodovskos universitete (UMCS) Filologijos fakultete, kur susitiko su Monika Janicka (Taikomosios kalbotyros katedros germanistikos docente) ir anglų bei ispanų kalbų magistrantėmis ir diskutavo mokytojo profesijos dabartį ir ateitį.

Intensyvios stažuotės programos metu dalyvės dar apsilankė Liublino Kultūrų susitikimo centre. Čia mokytojos sužinojo apie centro įkūrimą, pastato istoriją, interjero stilistiką bei grafinio dizaino sprendimus. Stažuotės dalyvės apžiūrėjo kino, teatro, baleto, repeticijų ir konferencijų sales, stebėjosi pastato industriniais elementais. Mokytojos taip pat susipažino su istoriniu Liublino senamiesčiu.

Dalyvaudamos stažuotėje užsienio kalbos mokytojos turėjo galimybę dalintis patirtimi ne tik tarpusavyje, bet ir su Lenkijos kolegomis. Tai buvo nuostabi patirtis, įkvepianti naujoms ir prasmingoms veikloms.

 

Dalia Krasauskienė,

Rumšiškių Antano Baranausko gimnazijos

anglų kalbos mokytoja

 

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos